FAQ

Het beste is de verzekering af te sluiten als u net personeel in dienst heeft genomen. Er is dan namelijk nog geen verzuim. Veel werkgevers wachten tot het te laat is en dan wordt het verzuim meegenomen in de premieberekening. Dus ons advies is om het snel te regelen.

Neen, er is geen verplichting. Wel is er een verplichting om aangesloten te zij bij een arbodienst. En die kunt u vaak in combinatie met een verzuimverzekering sluiten. Dan is alles geregeld op 1 polis. Geen omkijken meer naar.

Dat hangt af van heel veel factoren. In onze portefeuille lopen de premies uiteen van 1,1 % over de loonsom tot 6,5 %. Het belangrijkste is dat de verzekering beschouwd moet worden als een noodvoorziening mocht er iets ernstigs gebeuren waardoor een werknemer langdurig afwezig is. Voor een verkoudheid van 2 dagen hoef je de verzekering niet af te sluiten. Ons advies is dan ook om , als het kan, te kiezen voor een iets langere eigen risico termijn. Hierdoor verlaag je de premie en dit heeft positieve effecten bij een verlenging van de polis.

Bij een paar verzekeraars is een koppeling met de salarisadministratie mogelijk. Hierdoor worden wijzigingen direct doorgegeven aan de verzekeraar. Dit voorkomt dat werknemers niet worden aan- of afgemeld. Onze ervaring is dat dit prettig werkt alleen zijn nog lang niet alle verzekeraars zover.

Als u een werknemer aanneemt mag u er vooraf niet om vragen maar dit mag wel binnen 2 maanden na indiensttreding. Mocht de werknemer een no-risk polis hebben dan hoeft hij/zij niet opgegeven te worden op de verzuimverzekering. Dus dat scheelt premie en evt. re-integratie-kosten. 

In sommige CAO’s zijn er regels opgenomen wat er bij ziekte aan de werknemer uitgekeerd moet worden. Wij hebben dit in het algemeen aardig in zicht en kunnen u hierover adviseren

De premie wordt bepaald door een aantal factoren. De onderstaande zijn het belangrijkste :

  • Gemiddelde leeftijd personeel (hoe jonger, des te lager de premie)
  • De branche waarin u werkzaam bent
  • Het verzuim van de afgelopen jaren
  • De hoogte van de verzekerde percentages en eigen risico periode

Ja, het is mogelijk om bovenop het salaris een toeslag te laten uitkeren (vaak max 25 %) onder de noemer werkgeverslasten. Hierdoor is er een extra potje om bijvoorbeeld de sociale lasten te verzekeren die boven op het salaris betaald moeten worden aan de belastingdienst. De aanvullende uitkering kan natuurlijk ook gebruikt worden om nieuw personeel te werven indien nodig.

Indien gewenst dan is ons advies wel om deze te combineren. Dit zorgt ervoor dat er geen dubbele administratie bijgehouden hoeft te worden. Daarmee wordt ook voorkomen dat eventueel niet aan verplichtingen wordt voldaan die in de voorwaarden zijn vastgelegd. Daarnaast zijn er maatschappijen die een aanvullende pakketkorting geven als er meedere dekkingen naast elkaar lopen. Dit kan een behoorlijke korting opleveren.

Ons advies is om deze, indien mogelijk, wel te combineren en bij te sluiten op de polis. Dit vanwege het gemak. Mocht u daarentegen zeer tevreden zijn over uw huidige arbodienst dan kunnen wij bekijken of deze door de verzekeraar geaccepteerd wordt. In zijn algemeenheid is dat vaak geen probleem. 

Het minimale eigen risico bedraagt 2 weken. Hoe hoger het eigen risico des te lager de premie. De meeste van onze klanten hebben dan ook een eigen risicotermijn van 4 of 6 weken. Daardoor is er in het algemeen minder premiedruk mocht er toch sprake zijn van langdurig ziekteverzuim.